Ankarhagens ambition med hållbarhetsarbetet är att uppnå en grön omställning av fastigheterna. Vårt arbete bidrar till en mer långsiktig hållbar affärsverksamhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.
Hållbarhetskontext och styrning
Utgångspunkten i Ankarhagens hållbarhetsarbete är att uppnå företagets fastställda hållbarhetmål. Vår ambition är att uppnå en grön omställning av fastigheterna vilket bland annat innebär att vi vill göra en aktiv förflyttning från lägre till högre energiklasser samt certifiera våra fastigheter i Miljöbyggnad iDrift Silver. För att förbättra prestanda och minska energiförbrukningen genomför vi till exempel energieffektiviserande åtgärder såsom uppgradering av värmesystem och installation av solceller. Dessutom är det av stor betydelse för Ankarhagen att använda förnybara energikällor för både el och värme i fastigheterna.
Hållbarhetsarbetet tar avstamp i de hållbarhetsfrågor avseende miljöansvar, samhällsansvar och bolagsstyrningsansvar som uppkommit som väsentliga i företagets väsentlighetsbedömning. Intressentdialoger förs löpande för att identifiera och prioritera de mest väsentliga hållbarhetsfrågorna. Ankarhagens viktigaste intressenter är:
- Ägare
- Långivare
- Hyresgäster
- Medarbetare
- Leverantörer
- Lokalsamhällen
Ankarhagens och FN:s globala mål
Genom vårt arbete bidrar Ankarhagen till de 10 principerna i Global Compact och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, antagna av FN:s medlemsländer i Agenda 2030. Ankarhagen har identifierat fem av målen som är prioriterade och där koncernen har bäst förutsättningar att bidra, se nästa sida.
Hållbarhetsstyrning
Hållbarhetsarbetet utgör en integrerad del av Ankarhagens övergripande styrning. Styrelse och VD är ytterst ansvariga.
Policyer och styrning
De viktigaste policyerna för Ankarhagens hållbarhetsarbete är företagets hållbarhetspolicy och uppförandekod. Alla koncernens policyer godkänns av styrelsen. Alla anställda på Ankarhagen ska vara införstådda i koncernens policydokument och intyga att de läst och förstått dessa. Om en policy väsentligt ändras genomförs utbildning för medarbetarna.
Hållbarhetspolicyn fastställer Ankarhagens övergripande hållbarhetsåtaganden som fokuserar på att minska miljöpåverkan genom gröna hyresavtal och gröna lån, miljöcertifiering och förnybar energi, skapa trygga och hälsosamma miljöer samt säkerställa långsiktig ekonomisk tillväxt med hög affärsmoral och ansvarsfulla affärer.
Uppförandekoden tydliggör koncernens ansvar och säkerställer att verksamheten bedrivs på etiskt och hållbart sätt. Uppförandekoden styr hur Ankarhagen arbetar med frågor kopplade till mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö och antikorruption.
Regelefterlevnad
Ankarhagen följer alla gällande lagar och regler, exempelvis vad gäller arbetsvillkor, affärsetik och skatt. Ankarhagen har under 2024 inte blivit dömd eller varit inblandade i några tvister eller incidenter avseende mänskliga rättigheter, rättvisa marknadsvillkor, beskattning eller korruption.
Miljöinformation
Bygg- och fastighetssektorn står för drygt 20 procent av Sveriges klimatpåverkan. Klimatpåverkan är allra störst vid nybyggnation. För att bidra till den gröna omställningen arbetar Ankarhagen huvudsakligen inom följande områden:
- Gröna lån
- Miljöcertifiering
- Energi- och resurseffektivitet
- Gröna hyresavtal
Händelser under året
Under året har vi tagit flera viktiga steg för att stärka vårt hållbarhetsarbete och minska bolagets klimatpåverkan. På Tällekullen 1:18 i Degerfors har vi driftsatt en solcellsanläggning med en installerad effekt om 379 kW. Fastigheten Buffeln 8 i Kristinehamn har certifierats i Miljöbyggnad iDrift Silver och vi har uppgraderat värmesystemen i Södermalm 1:2, Stockholm, samt Norra Skogen 1:144, Arboga. Dessa insatser bidrar till lägre energiförbrukning och därmed en mer hållbar verksamhet som stärker värdet på våra fastigheter.
Solceller
2023
2022
Antal solcellsanläggningar
1 st
1 st
Installerad effekt
21,6 kW
21,6 kW
Ladda ner våra senaste årsredovisningar i PDF-format och skriv ut om du vill.